İçeriğe geç

Tavla Pencuse Ne Demek

Pencu şeş ne demek?

Dört sayısının zıttı cihar kelimesidir. Beş sayısının karşılığı penc kelimesidir. Altı sayısının karşılığı şeş kelimesidir. 2 2 dubara demektir.

Tavla düşeş ne demek?

1. Tavla ve zar oyunlarında, atılan her iki zarın altı gelen yüzünün üstte olduğu oyun sayısı altıdır: Mutluluktan gülerler, iki ve bir gelince küserler (Yusuf Z. Ortaç).

Tavla sayıları neden Kürtçe?

Kürtçe sayı kavramlarının eşdeğerini Farsçadan almıştır. Yani Hüseyin Kaya Bey’in dediği gibi “Yek, dü, se, cehar (Çihar), penç ve şeş” Kürtçe değil Farsçadır. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak: 1-Tavlanın dili Kürtçe değil Farsçadır.

Tavlada hep yek ne demek?

i. (hep ve Farsça. yek “bir” ve bütün yek) Tavla ve zar oyunlarında, “bir” gelen tarafların, atılan iki zarın üstünde olduğu oyun sayısı, bir bir.

Tavlada pencuse ne demek?

(ﭘﻨﺞ ﻭ ﺳﻪ) i. (Pers. penc “beş”, u “ve”, se “üç” ve penc u se) Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarlardan birinin üst tarafında beş, diğer tarafında üç göründüğü oyun sayısı yukarı, beş üçtür.

Tavlada 6 6 gelirse ne olur?

Eğer zar atışı 1-1, 2-2, 3-3, 4-4, 5-5 veya 6-6 ise, kişi bu oyunu 4 kez oynar. Yani, örneğin, 6-6 gelirse, 4 kez 6 oynanır. Çift zarla, avantaj zar atan kişiye geçebilir, bu yüzden çift atış yapmak önemlidir.

Zarda 5 5 ne demek?

4 2 sayısı “cihari dü” anlamına gelir. 4 1 sayısı “cihari yek” anlamına gelir. 5 5 sayısı “iki beş” anlamına gelir.

Argoda düşeş ne demek?

Beklenmedik ve güzel bir karşılaşma.

Farsça zar ne demek?

(Farsça zār “inlemek, sızlanmak” zār zār > zāri zāri) Ağlamak, hıçkırmak fiilinin başına gelerek anlamı kuvvetlendirir.

Tavla hangi millete aittir?

İtalyanca kökenli olan tavla kelimesi “tahta” anlamına gelir. Oyunun tarihi Pers İmparatorluğu’na kadar uzanır. Tarihi kazılar sırasında, Pers İmparatorluğu’na ait Shahr-e Sokhteh (yanmış şehir) adlı bölgede tavla kalıntıları bulunmuştur.

Tavlada 64 ne demek?

VİDEO ZAR: Video zarı tüm yarışmalarda kullanılır. Zar, her oyunun başında “64” gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Oyunun herhangi bir noktasında, taraflardan biri kendisini avantajlı bir konumda görebilir ve zarı kendi sırası geldiğinde ve henüz atmadığında kullanabilir.

Sebayü dü ne demek?

Tavlada “Sebai Dü” olarak adlandırılan kaç sayı vardır? Tavlada, “Sebai Dü” terimi genellikle bir oyuncunun zar atışlarından elde ettiği toplam puan 1 veya 2 olduğunda kullanılır. Yani, oyuncunun iki zarının toplam değeri 1 veya 2 olduğunda buna “Sebai Dü” denir.

Zarda altı altı ne demek?

Çift atışta 36 olasılık vardır. Bu bir şans durumudur (6-6). Tablodan, bir atışta şans yakalama olasılığının yalnızca 1/36 olduğunu, şans yakalamama olasılığının ise 35/36 olduğunu görebiliriz.

Tavlada eşek nedir?

Tavlada, tek bir elde üç puan almaya Donkey Mars denir. Donkey Mars nedir? Tavlada, Donkey Mars aynı sayıdan üç tane atmaktır. Bu, oyunda alabileceğiniz en yüksek puan olan 27 puana eşittir.

Penci dü ne demek?

5 3 sayısı “pencü se” anlamına gelir. 5 2 sayısı “penci dü” anlamına gelir. 6 6 sayısı “sonbahar” anlamına gelir.

Zarda 5 ne demek?

Standart bir zarın 6 yüzü olmasına rağmen, daha fazla yüzü olan zarlar da vardır. Standart bir zarda, iki zıt taraftaki sayıların toplamı her zaman 7’dir. Örneğin; zarın 1 rakamına denk gelen zıt tarafı 6’dır ve zarın 2 rakamına denk gelen zıt tarafı 5’tir.

Şeşbeş atmak ne demek?

Kubbealtı Sözlüğü i. (Farsça: “altı” ve Türkçe: “beş” ve “beş”) Tavla ve zar oyunlarında, atılan zarın altılı tarafının, beşli tarafının üstte olduğu oyun sayısı altı-beştir.

Penci dü ne demek?

5 3 sayısı “pencü se” anlamına gelir. 5 2 sayısı “penci dü” anlamına gelir. 6 6 sayısı “sonbahar” anlamına gelir.

Şeş yek ne demek?

6 4 sayısı “shesh jihar” anlamına gelir. 6 3 sayısı “şeşü se” anlamına gelir. 6 2 sayısı “sheşi dü” anlamına gelir. 6 1 sayısı “yedi bir” anlamına gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir