Seddi Zerai ne demek?
“Kötülüğe giden yolları kapatmak” anlamına gelen Sedd-i zerâi, İslam hukuk mezhepleri tarafından benimsenmiş ve birçok konuda uygulanmıştır. Maliki ve Hanbeliler, bu prensibi delil olarak kabul eden ve kararlarına uygulayan önde gelen mezhepler arasındadır.
Seddi Zerai asli delil midir?
İslam hukukunda mezhep imamları tarafından genel olarak kabul gören bir görüştür. Maliki, Hanbeli ve Hanefiler ise sedd-i zerai’yi delil olarak kabul etmiş ve buna göre hüküm vermişlerdir.
Fethi Zerai ne demek?
Fethu’z-zerâi’ bir içtihat ürünüdür. Bu kurala göre zarar ve menfaati dengelemek, bütün muhtemel durumları göz önünde bulundurarak hayra giden yolu açmak demektir.
Zeria nedir?
Zerîa, “bir şeye sebep olan” anlamına gelir ve elde ettiği sonuç, onun varlığına bağlı değildir. Bu durumda, önsöz ile Zerîa arasında zorunlu bir bağlantı yoktur. Zira varlığı ona bağlı olan girişin Mefsed’e götürmesi kesinlikle zorunlu değildir.
İbahai asliye ne demek?
b) İbâha-yı asliyye istişâbı. “Aksine delil olmadıkça bir şeyden faydalanmanın veya bir davranışta bulunmanın mubah olduğuna karar vermek” anlamına gelir; istishâbü hükmi’l-asl, istishâbü hükmi’l-akl bi’l-ibâha gibi isimlerle de anılır.
Maslahat nedir kısaca?
Maslahat, sözlükte “doğru, düzenli, kusursuz olmak” anlamına gelir; “iyilik, uygunluk, yararlılık” gibi anlamları içeren salah kelimesinden türemiş olup, “bir amaca uygun, kötülüğün karşıtı, iyi, uygun, elverişli, yararlı, iyiye götüren” anlamına gelir; isim olarak çoğulu ise mesâlihtir (Lisânü’l-ʿArapça, “ṣlḥ…”).
4 delil nedir?
İslam’da, dini hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. Bu tür dört kaynak vardır: Kitap, Sünnet, İcma ve Kıyas. Edille-i şer’iyye veya dini deliller, en genel anlamda İslam hukukunun kaynaklarını temsil eder.
İstislah ne demek örnek?
İslam tarihinde çok fazla kadınla evlenmenin yasaklanması, toplum için bir fayda olarak görülen İstislah’ın bir örneğidir. İstislah örnekleri, mülkü yok etmek, toplumsal değerleri yok etmek ve kadınlar arasındaki çatışmaları ortadan kaldırmak gibi birçok amaca hizmet eder.
Delaleti zannî ne demek?
Bir şer’î hükmün açıkça ortaya çıktığı ve başka türlü anlaşılmasının yanlış olacağı deliller açık delillerdir. Bir hükmü dolaylı olarak ileten ve yorum ve açıklama gerektiren deliller ise farazi delillerdir.
İbaha nedir?
Fıkıhta mükellefin yapabileceği veya yapmayacağı fiilleri ve fıkıhta ibaha adı verilen bir takım yetki ve salahiyetlerin amacını veya sonucunu belirtmek için kullanılan bir terimdir.
Fethin ne demek?
Kelimenin anlamı “açmak, önderlik etmek, kazanmak ve zafere götürmek”tir. Terimin anlamı “Müslümanların ülkelerini veya şehirlerini kendi amaçları doğrultusunda İslam’a açmaları ve oraları İslam devleti yönetimi ve İslami yönetim altına almaları”dır.
Fethi olmak ne demek?
Kelimenin anlamı “açmak, önderlik etmek, kazanmak ve zafere götürmek”tir. Terim, “Ülkelerini veya şehirlerini kendi amaçları doğrultusunda İslam’a açan ve onları İslami yönetim ve İslami hakimiyet altına alan Müslümanlar” anlamına gelir.
İstishab nedir örnek?
Kısaca İstişâb; geçmişte konulmuş bir hükmün, sonradan değiştiği bilinmiyorsa ve/veya değiştiğine dair bir delil yoksa geçerliliğini korumasını düzenlemektir. Örneğin, bir çiftin evliliği, aksi yönde bir haber çıkana kadar devam eder.
Seddi Zerai ne demek din kültürü?
İslam hukukunda şer’î hükümler için delil olarak kabul edilen seddu’z-zarai, şeriatta yasaklanmış bir sonucu doğurduğu için fiilen mubah olan fiillerin yasaklanması demektir. Sedd-i zerâi ise kötülüğe götüren yolların yasaklanması demektir.
Kötülüğe giden yolların kapatılması ne demek?
Sedd-i zerai; Haram, haram ve zararlı bir şeye götüren davranışları yasaklamak ve harama giden yolu kapatmak anlamına gelir. Sedd-i zerai, İslami bir terim olarak “kötülüğe götüren yolların yasaklanması” anlamına gelir.
İstishab nedir örnek?
Özetle: İstişâb; Geçmişte kurulan bir hükmün sonradan değiştiği bilinmiyorsa ve/veya değiştiğine dair bir delil yoksa, o hükmün geçerli kalacağının düzenlenmesidir. Örneğin, bir çiftin evliliği, aksi yönde bir haber gelinceye kadar devam eder.
İbaha nedir?
Fıkıhta mükellefin yapabileceği veya yapmayacağı fiilleri ve fıkıhta ibaha adı verilen bir takım yetki ve salahiyetlerin amacını veya sonucunu belirtmek için kullanılan bir terimdir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Merkezil Çember Ne Demek