Bilirkişi ataması nasıl yapılır?
Bilirkişi atama prosedürü mahkemeler veya hukuki uyuşmazlığın tarafları tarafından birkaç adımda gerçekleştirilir. Bilirkişi ataması genellikle bir tarafın talebi üzerine yapılır ve hakim tarafından atanır. Bilirkişi seçilirken adayın uzmanlık alanı, deneyimi ve tarafsızlığı dikkate alınır.
Kimler bilirkişi olabilir 2024?
Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlık alanında eğitimini tamamlamış ve uzun yıllar mesleki deneyime sahip olmalıdır. Uzman olarak nitelendirilmek isteyen kişi, tıp veya mühendislik gibi mesleki bir organizasyona katılımın zorunlu olduğu alanlarda çalışıyorsa, uzmanlık alanını tanımlayan bir sertifikaya sahip olması da beklenir.
Bilirkişi raporu neye göre belirlenir?
Bilirkişi, raporunu düzenlerken raporunun bilimsel verilere dayandığı somut ve özel nedenleri ortaya koymalıdır. Raporda ayrıca, atama makamı ve istinaf ve temyiz mahkemeleri tarafından incelenmeye uygun bilgi ve gerekçeler bulunmalıdır.
Hakim bilirkişiyi nasıl seçer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Taraflar bir kişi üzerinde anlaşabilirlerse, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar anlaşamazlarsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.
2024 bilirkişilik başvuruları ne zaman?
Başvuruların Son Tarihi: Uzman olarak kayıt yaptırmak isteyen kişilerin başvurularının son tarihi 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saati bitimine kadardır. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Bilirkişileri kim seçer?
Bir bilirkişinin atanması ve gerekçeli bir beyana dayanarak birden fazla bilirkişinin atanması hâkimin veya mahkemenin sorumluluğundadır. Birden fazla bilirkişi atanması talebinin reddedilmesi halinde de aynı karar verilir (TCCP 63/2).
2024 bilirkişi ücreti ne kadar?
Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.
Bilirkişi olmak için ne yapmalıyım?
Uzman olmak için uzmanlık alanınızda bir sertifikanız olması gerekir. Bu sertifika için kurumlar sizden belirli eğitim kurslarını ve sınavları tamamlamanızı ve bunun sonucunda sertifikanızı almanızı ve bunu iş dünyasında gösterebilmenizi ister. Uzman olarak sertifikalandırılmak için belirli gereklilikleri karşılamanız gerekir.
Hangi meslekler bilirkişi olabilir?
Uzman olmak için üniversite diplomanız olması gerekir. Eğitim gereksinimleri iş ilanına bağlı olarak değişebilir. Hangi meslekler bilirkişi olabilir? Çilingir, marangoz, yazılım geliştiricisi, mühendis, mimar; aklınıza gelebilecek her meslek bilirkişi olabilir.
Hakimler bilirkişilik yapabilir mi?
Yukarıdaki hükümlere göre, hem hukuk hem de ceza yargılamasında bilirkişi isteme ve tayin etme yetkisi hâkime veya mahkemeye aittir.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden elektronik veya m-imzalarını kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Kimler bilirkişi olamaz?
Kimler uzman olamaz? 25 yaş altı kişiler. Uzmanlık yapacağı alanda 5 yıllık mesleki deneyimi olmayan kişiler. Suçtan hüküm giymiş kişiler. Devlet memurluğundan terhis edilmiş kişiler. Uzmanlık alanını belirten bir belge veya sertifikaya sahip olmayanlar. Hukuki ehliyeti olmayanlar.
Bilirkişi ne kadar kazanır?
Verilere göre; 2024 yılı itibariyle bir adli bilimci ortalama aylık 19.200 TL maaş alacak. Adli bilimci mesleği için ortalama maaş, şehirlere göre değişmekle birlikte İstanbul için 20.500₺, Ankara için 20.400₺, İzmir için 20.400₺, Kocaeli için 20.500₺, Bursa için 20.400₺ ve Sakarya için 20.500₺’dir.
Bilirkişi atanması ne kadar sürer?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi olmak için ne yapmalıyım?
Uzman olmak için uzmanlık alanınızda bir sertifikanız olması gerekir. Bu sertifikayı almak için kurumlar sizden belirli eğitim kurslarını ve sınavları tamamlamanızı ister, böylece sertifikanızı alabilir ve iş dünyasında sunabilirsiniz. Uzman olarak sertifika almak için belirli gereklilikleri karşılamanız gerekir.
Bilirkişi ücreti ne kadar 2024?
Ücret Tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış ofislerinde görülen dava ve işler için 1100,00 TL. İcra hukuk ve icra ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1100,00 TL. Asliye hukuk mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1820,00 TL. İş ve kadastro mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1460 TL.
Bilirkişi atanması ne kadar sürer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 6100. maddesi. Madde 274(1) şöyle diyor: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, gerekçesini belirterek süreyi en fazla üç ay uzatabilir.”
Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?
Bilirkişilerin atanması MADDE 268- (Değişik: -6754/50 md.) (1) Bilirkişiler, bölge mahkemelerinin görev alanı dikkate alınarak Bölge Bilirkişi Kurulunca düzenlenen listede yer alan kişiler arasından seçilir.